tisdag 9 april 2019

Äntligen bestämt mig.. del 2

Neeeej!

Jag skulle göra en ändring i inlägget som jag glömde bifoga och då plötsligt försvann allt...... så nu ska jag försöka knåpa ihop en ny text med det som jag glömde förra gången.

Det jag ville bifoga egentligen var att jag glömde bort en stor del av sparandet nämligen XACT Högutdelande som jag äger en stor drös av.. öhh

Jag har bestämt mig att sälja av alla aktier och satsa 100% på fonder istället. För tillfället äger jag bara 3 aktier och i alla 3 ligger jag tyvärr back i. Den jag ligger minst back i är Swedbank. Där trillade det in en fin utdelning förra veckan vilket innebär att aktien behöver komma upp till ca 150 för break even inkl utdelningen. Oriflame och Senior Housing köpte jag bara för utdelningens skull och får därmed skylla mig själv på grund av dåligt förarbete. Får se om jag klipper dessa två direkt eller om jag väntar ett tag till och ser hur kursen går.

Fonderna jag kommer att äga är och i storleksordning:


 • Avanza Global
  • Gillar den låga avgiften på 0,11% samt att den är med i Superlånet. Är en matarfond men behöver inte därför vara dåligt eftersom det är en stor ETF de investerar i. Placerar minst 85% i Amundi Index MSCI World. Läs mera om Amundi här! 
 • XACT Högutdelande
  • Låg avgift på 0,30% och har en årlig utdelning på ca 5 kr vilket med dagens kurs innebär ca 4,1% direktavkastning. Delar ut i slutet av Maj. Är med i Superlånet.
 • Spiltan Aktiefond Stabil
  • Har inte riktigt bestämt ännu om jag säljer av fonden och satsar på ovanstående ETF istället på grund av hög avgift 1,60%.
 • Core Ny Teknik A
  • En krydda i portföljen. Har ägt den till och från och den kommer garanterat gå lika bra om inte bättre än den förra fonden grabbarna förvaltade. Hög avgift på 1,56%.
 • Avanza Emerging Markets 
  • Låg avgift på 0,29%. Även denna är en matarfond precis som Avanza Global. Placerar minst 85% i Amundi Index MSCI Emerging Markets. Är med i Superlånet. Läs mera om Amundi här!

Förvaltningsavgiften för alla 5 fonder blir 0,77% vilket känns ändå okej. Väljer jag att ta bort Spiltan fonden och satsa på XACT istället så sjunker medelavgiften till 0,45%. 

Superlånet har jag sedan tidigare och använder det till och från men kommer definitivt att öka på om och när börsen surar till igen. Oftast så sjunker börsen efter utdelningssäsongen som pågår under våren/sommaren och stiger igen mot hösten/vintern men ingenting är självklart så investera efter egna värderingar.

Om man inte uppfyller villkoren för superlånet så kan man låna till en ordinarie ränta vilket är mycket högre. 

Med detta vill jag inte rekommendera något utan att själv ta ett beslut om det passar för just dig och din ekonomi men jag tycker att det är bra att möjligheten finns att belåna portföljen men då gäller det att man har aktier eller fonder med det lilla gröna S:et bakom varje värdepapper.


Detta är inget sponsrat inlägg heller utan bara min funderingar om investering.

Arbetar hemifrån idag och då brukar jag passa på att träna eftersom jag sitter hela dagen framför datorn. Har hunnit nu innan lunch med:
 • 3 x 15 burpees
 • 3 x 25 knäböj 
All träning är bra. Nu efter lunch går jag ut på en 4 km promenad och på em kanske jag far och åker längdskidor medans det går.


/Kör hårt
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar