Reklam från Fello

lördag 31 augusti 2024

Utdelningstillväxt aktier

För några år sedan då jag höll på med utdelningsaktier så gjorde jag en enkel tabell för att se skillnaden i utdelningsaktier som har (1) låg direktavkastning men hög utdelningstillväxt vs (2) hög direktavkastning med låg utdelningstillväxt. 

Har man tiden med sig så är alternativ 1 att föredra. 

Här kan vi se att från start till år 16 så leder och vinner alternativ 2 men blir ordentligt frånsprungen åren efter. 

Som sagt. Har du tiden med dig så kör hårt på lagom direktavkastning men försök hitta bolag som har hög utdelningstillväxt istället för att satsa på high yield. Du blir en vinnare med tiden.



Har du däremot kortare tid än 16 år så är alternativ 2 bättre för dig. 


Trevlig helg

/ Leva drömmen


  

lördag 24 augusti 2024

Aktie-, blandfonder och KPA fonder.

Nu spånar jag igen. 

Kollade på lite siffror mellan aktiefonder och blandfonder som inkluderar räntor på toppen före Covid raset, botten i covid raset och 1 år senare osv fram till idag. 

Bilderna och jämförelsen kanske inte säger jätte mycket men blev nyfiken på hur avkastningen såg ut och om det är värt att blanda in räntor i sitt sparande. Läser man runt på olika forum så är det många som förespråkar att ha typ 20-40% räntor beroende på sparhorisonten. 

Fonderna i jämförelsen är: 

  • KPA Aktiefond 
    • 50% Sverige / 50% Global
  • KPA Blandfond 
    • 1/3 Sve, 1/3 Global, 1/3 räntor
  • Länsförsäkringar Global Index
    • 100% (74% USA)
  • Avanza Auto 6
    • 100% (42% USA)
  • Avanza Auto 5
    • 86% (37% USA) / 14% räntor
  • Avanza Auto 4
    • 71% (31% USA) / 29% räntor
  • Avanza Auto 3
    • 55% (25% USA) / 45% räntor


2020-01-01

I detta skede var det inte många som visste om pandemin och börsen var i positiv trend. 

2020-02-12 

I början februari kom det ut i media om Covid och eventuell pandemi och börsen toppade ungefär här. 


2020-03-11 

Här i krokarna blev Covid botten för många aktier och fonder. Innan botten var det 100% globala aktier som var "the winner" men nu är det tvärtom. Bäst i raset klarade sig fonder som innehöll räntor. 


2020-12-30

Börsen återhämtade sig relativt snabbt och i slutet av året är det KPA Aktiefond med 50% Sverige och 50% Globalt som drar ifrån. Eftersom den stora skillnaden mot 100% globala aktier är Sverige den stora bidragaren till avkastningen. 100% aktier och 0% räntor var att föredra. 


2021-12-29

1 år senare så är det fortfarande KPA Aktiefonden med 50% sve / 50% glo som leder kampen med liten skillnad mot 100% globala aktier. 


2022-12-28

Ytterligare 1 år senare kan vi se att den positiva börs trenden fortsätter och 100% global aktiefond var att föredra. Under 2022 fick vi en sättning på börsen med en botten i juni för globala fonder och oktober i Sverige. Stor andel räntor i fonden drar ner avkastningen ordentligt. Globala aktiefonder börjar ta igen tappad mark och avkastar nära +/-0 under 2022 medans OMXSGI visar röda siffror (-19%)


2023-12-27

Åter igen 1 år senare kan vi se att 100% global aktiefond var att föredra med stor vikt mot USA. Under 2023 vaknade USA rejält till liv och växlade upp medans Sverige sackade efter ordentligt med en botten i oktober men fick rejält med eld i baken fram till årsskiftet. Tech branschen stod för dörren och bland annat NVIDIA steg med 245% under 2023. Räntor fortsätter dra ner avkastningen. 


2024-08-21

Sista bilden och fortsatt fördel 100% global aktiefond. Globala fonder med stor vikt i USA (dollarn och Tech) är den stora orsaken jämfört med KPA Aktiefond som har 50% Sverige. 


KPA fonderna

Nu är denna jämförelse väldigt kort gällande tidshorisont och kanske inte riktigt rättvis men jag har haft båda KPA fonderna i min bevakningslista för att någon gång göra någon typ av jämförelse men nu är jag lite osäker på fonderna. 

Om vi tittar bara på KPA fonderna så ser jag ingen tydlig fördel för blandfonden med sina räntor. Under covid rasade aktiefonden -31,09% jämfört med blandfondens -21,88% vilket är en stor skillnad vid såna tillfällen men ska man skydda sig för framtida ras är frågan??

Andra sättningen mellan januari 2022 och mitten juni så sjunk aktiefonden -20,30% och blandfonden -18,27% vilket är en liten skillnad. 

Från oktober botten 2023 tills idag så har aktiefonden stigit med 32,05% och blandfonden 22,52%.

Från fondernas start så har aktiefonden stigit 81,57% och blandfonden 45,05% = stor skillnad. 
(Länsförsäkringar Global Index 95%)


/ Spånarkungen

  

fredag 16 augusti 2024

Avanza Global byter index

Ja då fick vi det bekräftat som jag nämnt några gånger.

Avanza Global kommer att följa samma index som Länsförsäkringar Global Index. 



Länsförsäkringar Global Index 


Detta borde innebära att Avanza Global kommer att ha liiiite bättre avkastning än Länsförsäkringar eftersom Avanza kommer behålla sin låga avgift på 0,09% jämfört med 0,23%. 


Trevlig helg


  

söndag 11 augusti 2024

Söndagsfunderingar

Heippa

Nu har jag åter typ 12st startade inlägg som aldrig publiceras och jag ställer mig frågan -Varför?

Ibland behöver jag skriva av mig utan att publicera och för det mesta bara få ventilera med mig själv och få ut det som minne för att återgå och se om det stämmer eller om det hade varit värt att publicera. 

Om jag publicerar rakt av kan jag känna mig pessimistisk och grinig för jag skriver och pratar rakt av utan filter men bland vänner och bekanta försöker jag tänka efter innan jag pratar och svarar. Jag kan många gånger tycka att man kan eller får inte uttrycka sig som man vill vilket är surt enligt mig. Jag anser att man ska få inom rimliga gränser kunna tala fritt om allt i världen utan att känna sig som en idiot, rasist eller pucko. Men oftast är det någon som tycker att så kan du inte säga eller uttrycka dig om..? Free speech for the people vad det nu betyder? 


Jag läser rätt frekvent på olika bloggar och forum och ser många gånger samma frågor och mönster. 

På RT forum ställs ofta samma fråga som: 

-Kan jag låna pengar som FIRE eller som pensionär? 

För det första:

Öööh! varför vill man låna pengar som FIRE eller pensionär? Jag fattar inte?

Är man FIRE och gjort sin planering och kalkyl så ska man inte behöva låna pengar. Hur många kommer på efter 1-2 år som FIRE att shit pomfritt jag behöver låna pengar för att flytta till ett nyare, större och dyrare hus/lägenhet eller jag ska nog låna pengar och köpa den där Porschen.. har du inte gjort det innan FIRE eller pension så gör det för guds skull inte efter. 

Vill man öka hävstången i sina investering med lånade pengar från banken? Not so much! men vill du verkligen gamla så kan du göra det enklare via värdepapperskrediten via din bank typ Nordnet eller Avanza. 


Nästa fråga dyker upp lite varstans och lyder:

-Kan man jobba fast man är FIRE? 

Jag anser att ordet FIRE misstolkas ordentligt och därför anser jag att ordet FF dvs Finansiell Frihet är ett mycket bättre och lämpligare ord. 

Enligt dom som misstolkar ordet FIRE anser oftast att man inte ska, bör eller får arbeta efter man gått i Retire Early "pension" och gör man det så är det ajabaja och ompapa ompapa så får man inte göööra! 

Därför anser jag att FF är bättre eftersom många vill och kan arbeta med ströjobb lite då och då efter FIRE. 

Jag tex är både FF och FIRE men fortsätter att arbeta eller vänta lite nu.. så får jag väl inte göra? 


Stolpskott eller ribbträff

Alla dessa stolpskott som i efterhand skriver hur småspararna inte borde gjort. Varför skrev dom inte samma dag eller helst dagen eller veckan innan att sälj inte - sitt still i båten.. Nää på grund av att ingen vet hur mycket eller när börsen sjunker, rasar eller vad som blir innebörden att Nikkei rasade typ 12%. 

Nu när Nikkei återtagit dessa -12% så då kliver Jocke the man fram och slänger fram denna klyscha. 



Fondbolag som aldrig svarar på mail.

Jag är verkligen ingen expert men har mailat till några (3-4st) fondförvaltare på Spiltan fonder om Sveriges sämsta (enligt mig) börsbolag men som vanligt får man inga svar..

Ville bland annat få ett svar på vad dom ser i Kinnevik och varför dom väljer att behålla bolaget och varför med så stor vikt??

Tror första och andra mailet var typ för 3 år sedan på +300 kr och tredje och fjärde mailet för 2 år sedan kring 200-250 kr. Nu är kursen på covid lägsta kring 80 spänn och fördelningen i Spiltan fonden sköter sig själv och är nere på 3,4% jämfört med kring 10-12% om jag minns rätt för 2-3 år sedan. Tänk om en av Sveriges bästa fond hade sålt, ursäkta ordet, skiten när skitbolaget träffade fläkten för flera år sedan..



Tack för mig


Ja ni ser nu att även detta inlägg borde hamnat i opublicerat högen. Jag är en ständig pessimist och grinolle! 

En sista bara!

Skojja bara


/Lev din dröm och skit i vad andra tycker.


  

fredag 2 augusti 2024

Juli 2024


Redovisning Fonder och Avkastning 
Juli 2024 och YTD


Mina fonder och fördelning:

  • Länsförsäkringar Global Index
  • Länsförsäkringar USA Index
  • Spiltan Aktiefond Investmentbolag






Förutom min dagliga bombmatta av automatiska schemalagda fondköp i fonden Länsförsäkringar Global Index så sker de större köpen då indikatorerna Moving Average och RSI står rätt. 

Inga förändringar under juli månad i portföljen. 

Är nöjd med fördelningen 80/20. 

Småbolag visar styrka under månaden. 


Fonder:

AMF Aktiefond Nordamerika

Spiltan Aktiefond Investmentbolag

AMF Aktiefond Småbolag

Xact Norden Högutdelande

JPM Global Equity Premium Income

Vanguard FTSE All-World High Div Yield

Aktiespararna Direktavkastning B

Länsförsäkringar Global Index

SEB Sverige Indexnära A

Sparkonto:

SBAB Sparkonton




Se inte inlägget som råd eller rekommendationer. Gör alltid din egna analys innan köp eller sälj på börsen.