söndag 27 maj 2018

Unna sig eller inte..

Har en bekant som i helgen var med sin väninna och bodde en natt på hotell med det vanliga tillhörandet i form av:

  • Hotell (1 natt)
  • Bilresa (14 mil t&r)
  • SPA
  • Shopping
  • Middag 
  • Krogrunda
Jag säger inte att man inte ska unna sig något ibland men vad jag ska försöka säga är att oftast är det folk som inte egentligen har råd med detta som oftast gör sådant. Människor som är akademiker eller liknande har oftast ett annat tänk på pengar och sparande. Jag hoppas att jag inte är på djupt vatten nu.. Jag säger inte att vanliga knegare utan CSN lån inte kan spara. Tvärtom nästan. Många har fått upp ögonen på sistone när det gäller sparande. 

Åter till min bekanta. Jag vet inte vad kalaset gick på men gissar på runt 2500-3000 kr. Kanske inte låter mycket för vissa men för mig är det en hel del även fast jag tjänar betydligt mer än personen i fråga. Jag vet inte heller hur mycket eller om personen ens sparar för framtiden. För när vi pratar om pengar så är det väldigt ofta något fult och tabu att prata om.. nåja alla får tänka som dom vill.

Jag tänker så här alldeles för ofta och det får min sambo att koka ibland. Ta dessa 3000 kr och fördela ut dom på våra 2 barn istället. Dessa 3000 kr ökar i värde till ca 5000 kr på 5 år och 8500 kr på 10 år med 11% ökning/år enligt Avanzas sparkalkylator. Detta låter ju inte så kul men för att det ska bli mera intressant och lite större summor så kan man addera ett månadssparande på 500 kr och då plötsligt så ökar dessa 3000 kr till 44 613 kr på 5 år och 114 733 kr på 10 år. Då kan man tänka att dessa 3000 kr är faktiskt rätt så mycket pengar för en kväll/natt..

Nu är det ju så att jag och min sambo sparar varje månad till våra 2 tjejer för att underlätta för dom när det ska till exempel flytta hemifrån, för att studera på universitet eller ta körkort eller sticka iväg och resa innan dom börjar studera. Helst vill jag att dom struntar i dessa pengar och fortsätter själva oxå månadssparandet. Dom vet inte om dessa pengar och sparandet vilket gör dom ovetande om dessa framtida pengar som kommer att växa till 6 siffriga belopp tills dom är 18 år.

Idag är det morsdag och tanken (den äldre sover ännu...) är att flickorna ska göra frukost innan dom väcker mamma för att ge en present.


/Kör hårt och spara hårdare..Inga kommentarer:

Skicka en kommentar