måndag 7 augusti 2023

10 000 000 kr i pension.

Skulle du kunna gå i pension med ett kapital på 10 000 000 sek löd en fråga på Twitter. 


Utan att ha räknat JA/NEJ så tror jag att de flesta klarar sig på 10 miljoner. Blir ofta mållös över folk som skriver att de måste ha typ 20 mkr eller helst 50 mkr för att pensionera sig när liknande frågor ställs.. Jag tror att dessa personer är lite fartblinda och vet inte hur mycket 10 mkr är utan att tänka till innan ett svar. 

Nåja 10 000 000 kr är som Erik skrev i inlägget 25 000 kr/mån i 33 år.. utan avkastning! 

Du behöver bara 2,5% i avkastning (exkl skatt) för att det ska gå +/-0 varje år och då rör du inte dessa 10 mkr alls! Sjukt är bara förnamnet.. 

Klarar man sig inte på 25 000 kr netto så har man nog alldeles för stora utgifter och tagit några skittunnor för mycket över huvudet. Självklart är det en stor skillnad på var och hur man väljer att bo men 25 lök är mycket och man SKA klara sig på summan även med flera barn i bilden. 

Gör man inte det så får man verkligen ta tag i sitt liv och börja rannsaka vart pengarna tar vägen. Men vill man skryta inför sina grannar och poolers med flådiga avbetalningar, huslån, leasingbilar, båtar, så kan lätt sprätta det dubbla och tre dubbla bara på skryt och inget någon egentligen behöver. Alla är vi olika men jag klarar mig lätt på 20 000 kr utan problem och då har vi två tonåringar, tre bilar, mc.

En bekant sålde nyligen deras hus i ett populärt område och köpte ett större hus några km utanför stan. Inga lån idag, inget tävlande med grannar och ett mycket bättre, lugnare liv för alla i familjen. Bara win win. 

/Leva drömmen


  

2 kommentarer:

  1. Jag har gjort en framtida FIRE-budget på min blogg om 25-26.000 kr/mån netto som en del läsare tycker är vidlyftig. Det som främst kostar är ensamboende i villa på landet utan lån men med anpassnings- och renoveringsbehov, nyare men enkel bil, hobby och resor. Det är väl främst "ensamstående"-biten som gör att det blir mycket pengar.

    SvaraRadera
  2. Hallå LD!
    10 mkr är lite klent... Skojar, klart att redan betydligt mindre summor borde fungera för de flesta. För de som det inte fungerar för så beror det nog på att kraven precis som du skriver är annorlunda.
    Med 2.5% i DA på 10 mkr undviks förhoppningsbolag och de med skyhöga DA. Du gav lite bra perspektiv här.

    SvaraRadera