måndag 25 september 2017

Hur tänker företagare?

Jag tänkte skriva lite utanför själva det ekonomiska investerandet.


Jag har F-skatt med villkor vilket innebär att jag kan ha både ett vanligt A-skatt jobb och ett F-skatt jobb men att det två jobben inte helst ska/kan konkurrera med varann om jag väljer att arbeta med båda samtidigt.

Idag arbetar jag som projektledare med A-skatt på ett stort börsnoterat bolag i Norrbotten. Jag trivs otroligt bra på jobbet men jag vill ha olika möjligheter i framtiden vad gäller jobb.

Jag ansökte om F-skatt med villkor för snart 3 år sedan och jag går nästan varje dag och tänker på att jag vill prova på att vara egenföretagare som jag länge drömt om. Suget blir större och större för varje vecka. Har varit i kontakt med min chef samt med ett antal stora och små företag i Norrbotten och till min förvåning så är det inte många som är villiga att ta in egenföretagare.. varför inte! Jag har lyft frågan med många bekanta inom min bransch (bygg och anläggning) och får samma reaktioner av dom.. varför inte. Jag tycker att det borde ju vara lättare för företagen att ta in egenföretagare för alla typer av jobb som dom har svårt att bemanna med sin egen personal till. Många byggföretag har till och med svårt att ha sysselsättning/arbeten till all personal just över vinterhalvåren som då bara kostar en massa pengar för företaget och då är det ju faktiskt lättare att ha egenföretagare som man kan låta gå över vintern och sedan åter ta in dom när jobben börjar rulla in.

I Norrbotten speciellt inom bygg och anläggning så är det flesta stora jobben uppåt kring Gällivare och Kiruna i och med stadsflytten i båda kommunerna. Jag har bekanta inom bygg och anläggnings företagen samt många konsultföretag i Luleå som har svårt att skicka upp personal för att dom har bekväm personal som bara vill jobba längs kusten eller i sin hemkommun eller att de har småbarn hemma vilket innebär att det är inte är så bara att åka iväg och vara borta måndag-torsdag. Det är där jag som egenföretagare ska och vill rycka in och åka iväg på de obekväma jobben. Varför inte bara ta in arbetsvilliga egenföretagare som vill och kan rycka in på dom typer av jobb. Svaret jag ofta får är att dom vill hellre anställa för att behålla personalen över en längre tid... Öhh. Det är ju inte så att man blir fängslad med fotboja inom företaget bara för att jag har en vanlig anställning på ett företag. Det finns väl ingen garanti att de får behålla en person bara för att den är anställd. Alla jag känner byter jobb om någon kommer med ett bättre alternativ och oftast i form av högre lön och då spelar det ingen roll om man är anställd eller egenföretagare. Jag vet flera bekanta som byter jobb i stort sätt varje eller var annat år bara för att de får högre lön. Så funkar det och det är det som många företagare inte förstår eller vill förstå.

Vart är Sverige på väg med denna regering som vi har nu? De röda främjar ju inte oss som vill vara egenföretagare. Jag hoppas verkligen att vid nästa val att högern vinner och vill förbättra och göra det lättare för alla små-/egenföretagare att få jobb och få bra villkor som just små-/egenföretagare.

Om jag skulle få bestämma så skulle alla i framtiden vara egenföretagare. Jag vill tror att man gör ett bättre jobb som egenföretagare för då är man mera rädd om sitt eget och företagets namn och sin anställning. Många som är anställda känner sig alldeles för trygga och slappnar av på ett sätt vilket gör att personalen går inte på högtryck eller att många väljer att just ta det lugnt. Kanske för lugnt och vara lite extra sjuk då och då vilket kostar företagen mycket pengar.

Det Sverige vill är att alla ska må bra och ha ett jobb att gå till för att då mår den svenska befolkningen bra, men man tänker inte på att det faktiskt finns människor som inte vill gå till jobbet men måste för att kunna leva och betala sina räkningar. Just dessa personer tar plats i samhället och gör att just egenföretagarna inte får plats i svenska samhället. Detta är bara vad jag tror. Det finns säkert statistik på sånt här.

Jag vill bara att alla som vill ska ha möjlighet att arbeta och då helst som egenföretagare. De som inte vill arbeta eller leva har jag ingen åsikt för tillfället på.

Jag vet bara att JAG vill och kan arbeta hårt och jag är inte rädd för att ta olika typer av jobb eller i en annan kommun. Även fast jag idag har projektledare som titel så gör det mig ingenting om jag skulle få ett F-skatt jobb som grovis på ett bygge och få arbeta med kroppen bara jag får det rätta resurserna jag behöver för att må bra och kunna leva som egenföretagare.


/Kör hårt


2 kommentarer:

 1. Jag antar att det egentligen handlar om att det är billigare att ha anställd personal än inhyrd. Samt att inhyrd personal självklart tar de bästa jobben som erbjuds, vilket gör att man inte vet om de har tid när man själv behöver hjälp. Jag jobbade tidigare som projektledare på ett mindre byggföretag och inhyrd personal var bra när vi inte hade annat alternativ, annars gjorde anställd personal arbetet lättare. Men förstår dina tankar.

  Idag kör jag eget i annan bransch och det handlar egentligen bara om att köra igång. Ingen gör jobbet åt en och man måste vara beredd att ta en risk.

  Med vänlig hälsning / frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir dyrare för många företag speciellt inom väg och anläggning eftersom vi här uppe har mycket kortare säsong. Vägbyggen står ofta still Dec-Maj och då kostar personalen mycket pengar. Jag vet att många företag försöker få personalen att söka sig söderut för att de ska få jobba hela säsongen men många är bekväma och sitter på lådan och väntar på våren för att kunna dra igång jobben igen. Därför skulle nästan alla inom branschen tjäna på att ha inhyrd arbetskraft bara över deras säsong dvs Maj-Dec. Jag vet många som skulle kunna tänka sig att jobba söderut (Sthlm, Malmö) på vintrarna och hemma på sommaren för många företag betalar för t.o.m flygresor och bostad.

   Kan tänka mig att arbeta inom en annan bransch än bygg och anläggning. Tanken har slagit mig.

   Radera