söndag 25 december 2016

Spiltan vs Svenska Index fonder

Tänkte så här på Juldagen göra en liten jämförelse mellan min älskling Spiltan Aktiefond Investmentbolag och några vanliga svenska indexfonder.

Spiltan Aktiefond Investmentbolag
SPP Aktiefond Sverige
AMF Aktiefond Sverige
Swedbank Robur Access Sverige
Länsförsäkringar Sverige Indexnära
Avanza ZeroAMF har högst förvaltningsavgift och Avanza Zero har ingen alls. Ingen av fonderna har sälj eller köpavgifter. Det vill säga att alla dessa fonder är gratis att köpa och sälja. Kan jämföras med aktier och ETF:er som oftast har en courtage* avgift. AMF har högst normanbelopp** och Zero har ingen alls. De svenska indexfonderna har nästan likadana innehav.


Här i tabellen ser vi att Spiltan är vinnaren och har gått riktigt bra jämfört med Svenska index fonder och OMXS30. Även fast alla dessa fonder är likvärdiga i avgifter så är det fondens innehav som gör skillnaden i slutändan.
Över senaste 5 åren så har till exempel Spiltan gått nästan 80% bättre än Avanza Zero trots att Zero är helt avgiftsfri. Gratis är inte alltid godast, bäst eller vackrast.

När det gäller att spara i svenska fonder så kommer jag fortsätta spara stort i Spiltan Aktiefond Investmentbolag./Kör hårt* är den avgift som en fondkommissionär debiterar sin kund vid handel med värdepapper som till exempel aktier.
**

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar