Reklam från Fello

söndag 7 juli 2024

Söndagsfunderingar

Va stiltje det är ute i finans blogg världen nu på sistone och senaste året men jag själv är inte alls bättre än någon annan heller på att uppdatera bloggen men hej ganska skönt ändå att bara slappa och slippa bry sig. 

När man kommit upp i en väl ansenlig summa och kapital så hamnar man i en punkt i livet då dagarna bara glider på och man följer med som i en lugn stilla segelbåt med lätt bris i en solnedgång i medelhavet någonstans. Jag har hamnat där nu och allt är bara toppen, inga bekymmer eller stress. 

Kneget rullar på och jag trivs otroligt bra på mitt nya ställe där jag själv får bestämma om jag vill jobba 25% eller 100% per vecka eller månad. Då vet man att man har lyckats skapa sig ett namn och att arbetsgivaren respekterar och känner sig trygg med mig. 

Läste idag om att vi nu slipper spara på papperskvitton vilket innebär en stor lättnad och space i form av förvaring av pärmar. Nu blir det till att slänga dom i en brasa. De nya reglerna började gälla 1 Juli 2024 och därmed räcker det att ha dom digitalt inscannat i bokföringsprogrammet. Jag fortsätter med Bokio och trivs bra med dom. Betalar fortfarande 0 kr för Premium Plus tjänsten (599 kr / mån) och får dessutom pengar av dom för att använda programmet genom deras återbäring med 2% på kapitalet och 1% cashback på kortet. 

Ska man som investerare bry sig om fonder är esg eller inte. Jämför man olika fonder så är skillnaden i avkastning väldans liten. Samma fråga kan man ställa sig om man ska investera i fonder som investerar tex i Kina. Jag väljer att inte göra det och har aldrig gjort det heller. Hatar är ett starkt ord men jag har aldrig gillat Kina och speciellt emerging markets fonder som tex Avanza EM som har ca 25% i Kina..👎

Skrev på RT forum om att Kina 💗 Ryssland med väldigt dålig respons vilket jag anser vara oansvarigt. Köper man fonder med Kina exponering så ska man veta innerst inne att man sponsrar ryzzarnas krig utan att man kanske gör det medvetet men bättre koll än så ska man ha på sina investeringar. 

Kan man hata ett land så kan man även hata ett ord. Det ordet är "unna sig" och får mig att se rött. Skriver inte mer än så, det räcker..

Läser på X att fler och fler går över till indexfonder vilket enligt dom själva borde ha gjort det redan för länge sedan. Jag håller med. Aktier och stockpicking innebär inte alltid en överavkastning mot index men däremot följer indexfonder sitt index och man slipper bry sig om mera. Man sitter i den där segelbåten i solnedgången och bara njuter 😉. 


/Leva drömmenInga kommentarer:

Skicka en kommentar