Reklam från Fello

fredag 19 juli 2024

Fredagsfunderingar

Jahapp fredag idag och arbetar hemifrån idag som jag brukar. Ligger borta på jobb måndag-torsdag men ibland även till fredag men arbetar in som de flesta fredagen eller så blir det oftast bara halv dag fredag som idag. 

Regnet öser ner i Norrbotten där jag bor och ska enligt meteorologerna fortsätta fram till eftermiddagen.  

Från och med imorgon och 10 dygn framåt ser det ljusare ut med sol och +20 grader  😎 🌞

EVO rasar idag och folk köper som tok och som vanligt lite för ivriga.. Jag köper inte aktier utan lägger in slantarna i fonder som i sin tur köper aktier. Har Avanza Zero i både tjänstepensionen och i företagets konto och där finns EVO med sin vikt på 3,85%. Köper jag i fonden för 10 000 kr så hamnar 385 kr i EVO. 

Har möblerat om i alla portföljer men ser nu att jag glömt uppdatera i flikarna på bloggen. Tanken är att följa typ 80/20 dvs 80% globalt/USA och 20% Sverige. 

Förundras fortfarande över att folk har svårt att ta in det här med att fonder som får aktieutdelningar inte skulle vara samma sak som att du själv har utdelningsaktier.. Har skrivit ett ganska utförligt blogginlägg för ett tag sedan där jag beskriver hur man ska tänka och steg 1 är att se din portfölj med aktier/utdelningsaktier som en fond så hoppas jag det klickar även för dig. 

Din portfölj med utdelningsaktier = Fond (antingen en utdelande eller en ackumulerande) 

Ska vi vara petiga så är det den utdelande fonden som är mest lik din portfölj med utdelningsaktier eftersom den utdelande fonden delar ut pengar till dig utan att behöva själv sälja. 

Om du får 4% vare sig genom aktieutdelningar eller via utdelande fond så är det samma sak eller om du säljer 4% ur dina ackumulerande fonder. 

Same same but different tillvägagångssätt. 


Trevlig helg


  

1 kommentar:

  1. Hallå LD, det är en väsentlig skillnad mellan fonder och utdelningsaktier... Visst fonderna får in utdelningar men då de styrs av index eller av förvaltare är återinvesteringen bestämd. Med utdelande aktier bestämmer du om du vill återinvestera, i vad och när. Det är den stora skillnaden och som du uttrycker saken är det lätt att glömma denna väsentliga skillnad. De flesta fonder är i praktiken bakbundna av hur börserna utvecklats och är därmed ofta tvungna att återinvestera trots att prislappen kanske är för hög egentligen.

    SvaraRadera