fredag 5 april 2024

Vad betyder FIRE?


Uppenbarligen olika eftersom jag skriver inlägget men för mig betyder FI att man är ekonomiskt i mål vad gäller det vardagliga livet vilket innebär att man inte längre är i behov av lönearbete dvs man har en annan arbetsgivare än sig själv. Man kan betala allt det vardagliga med sina egna sparade och investerade pengar. 

FIRE associeras även med 4% regeln det vill säga att man når den när man har 25 gånger årsbehovet av pengar. 

Läser alldeles för ofta på sociala medier där många fortfarande associerar RE (Retire Early) med tidig pension och att man "måste" sluta helt och hållet med allt vad som benämns som arbete. RE för mig betyder att man inte behöver längre ett lönearbete som ett måste för att få ekonomin och vardagen att gå runt. RE betyder att man kan om man vill arbeta men inte för att man måste. Stor skillnad. Måste man lönearbeta för att få vardagen att gå runt så är man inte rakt av FIRE utan då är man i förstadiet och kan benämnas på olika sätt som Lean fire, Barista fire, Flamingo fire mfl. 

Surrade med en klok en på X härom veckan som är FIRE och vi delade samma synsätt och han väljer att arbeta lite då och då som bland annat dykinstruktör när man ändå är på andra sidan jorden och älskar att dyka men även som ett socialt samarbete. Då arbetar man för att hjälpa till och får därmed dyka gratis med massor av likasinnade folk. Vad kan vara bättre än det? 

Stor skillnad på måste arbeta och vill arbeta! 

En annan kan arbeta som trejder som sin hobby men behöver inte sitt lönearbete för att betala räkningarna och då är man i min mening FIRE. Man arbetar med det man vill, när man vill och inte för att man måste! 


Ha en trevlig helg


/ Leva drömmen


  

1 kommentar:

  1. Kloka ord!! Jag delar fullständigt din definition av FIRE, vilket jag faktiskt tror att alla andra som eftersträvar FIRE också gör.
    Ha d gott
    /Glenn

    SvaraRadera